Verplichte sterillisatie, identificatie en registratie van katten

In België is het sinds 1 september 2014 verplicht dat elke kat die verkocht of weggeven word gesterilliseerd, gechipt en geregistreerd moet zijn.

Vanaf 1 januari 2018 is deze plicht aangepast en moet iedere katteneigenaar zijn kat verplicht laten steriliseren voor hij/zij de leeftijd van 6 maanden bereikt heeft. De sterillisatie word dan ook door onze dierenartsen genoteerd in de databank van CAT-ID.


Wat zegt de wet over het sterilliseren?:

  • Uw kat moet gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom.
  • Als u uw kat verkoopt of (gratis) weggeeft moet u het dier eerst laten castreren of steriliseren én registreren.
  • De dierenarts noteert de datum van sterilisatie/castratie in de databank CatID.
  • Als uw kat uit het buitenland komt en nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, dan moet dit gebeuren voor de kat 5 maanden oud is of, als de kat al ouder is dan 5 maand, binnen de 30 dagen na aankomst. De registratie van de kat moet gebeuren binnen de 8 dagen na aankomst.

Wanneer laat u uw kat dus best castreren of sterilliseren?

Vanaf 5 maanden oud word een kat geslachtsrijp. Hierdoor word de sterillisatie dus best voor 5 maanden oud uitgevoerd zoals de wet je ook verplicht. Zo kunnen er ook geen onverwachte verassingen plaatsvinden.

Kittens kunnen vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer als 1 kg wegen). Hiernaast herstellen ze op jongere leeftijd ook sneller van een operatie.


Wat zijn de uitzonderingen?:

  • Voor katten geboren voor 31 augustus 2014 geldt deze verplichting niet behalve wanneer u het dier (gratis) weggeeft of verkoopt.
  • Voor fokkatten gehouden door erkende kwekers geldt deze verplichting niet.
  • Voor katten bestemd voor export geldt deze verplichting niet.

Wat zegt de wet over het chippen en registreren van een kat?

  • Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens voor de leeftijd van 12 weken gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank (CAT-ID).
  • U mag geen kat verkopen (of gratis weggeven) die niet gechipt of gevaccineerd is.
  • Als u een dier hebt aangeschaft van het buitenland of mee hebt van het buitenlad moet deze binnen de 8 dagen geregistreerd zijn in CAT-ID.

Waarom is chippen en registreren zo belangrijk?

Niet alleen voor de overheid is het gemakkelijker om inzicht te hebben over het aantal katten in België, maar ook voor u als eigenaar is dit belangrijk.4

U wordt sneller terug herenigd bij uw verloren dier. Hiernaast kan u in alle gevallen aantonen dat de kat van u is en hem zo niet kwijtspelen.


( Opgelet: Wordt er een kat verkocht of weggegeven die niet gecastreerd of gesterilliseerd of gechipt is dan kan er een overtreding vasgesteld worden. Dit leid tot een proces verbaal met een administratieve boete tot gevolg. )