Vaccinatie rabiës

Wat is rabiës?:

Rabiës is een virale ziekte die door een virus van de familie van de Rhabdoviridae wordt overgedragen. Zowel bij mensen als bij dieren veroorzaakt het rabiësvirus encefalitis (hersenontsteking), dat altijd dodelijk is.

De ziekte is een zoönose, dit wilt zeggen dat dit overgedragen kan worden van dieren op mensen.

België is rabiësvrij sinds 2001.


Hoe word je besmet met rabiës?:

Je kan besmet worden met rabiës via bijten, krabben of likken (via het speeksel) door besmette dieren zoals: vleermuizen, vossen, wasberen en stinkdieren.

Let op met dieren in het wild die abnormaal rustig zijn of wanneer ze zich net heel agressief gedragen !


Symptomen rabiës:

  • Gedragsveranderingen
  • Agressie
  • Speekselen
  • Moeite met slikken
  • Verlammingsverschijnselen aan de achterhand

Wanneer vaccineer je je dier tegen rabiës?:

Dit is verplicht wanneer je je huisdier meeneemt naar het buitenland. Hierdoor kan voorkomen worden dat uw huisdier besmet zou geraken via een geïnfecteerd dier in het buitenland.

Hou er rekening mee dat je huisdier minstens 4 weken voor je vertrek naar het buitenland gevaccineerd moet worden. Er kan ten vroegste op 12 weken ouderdom gevaccineerd worden tegen Rabiës. Pups exporteren naar het buitenland kan dus pas vanaf de leeftijd van 16 weken!

Let op: Buitenland = de grens van België overgaan.


Wat als ik een dier wil importeren uit het buitenland?

Elk dier dat geïmporteerd wordt in België dient verplicht gevaccineerd te zijn tegen Rabiës.

Indien er niet kan aangetoond worden dat het dier correct gechipt & gevaccineerd werd, wordt dit om volksgezondheidsredenen meteen gemeld bij het FAVV. Het dier zal vervolgens in quarantaine moeten of het kan zijn dat het dier in beslag genomen wordt. U loopt eveneens het risico op hoge boetes.

Neem dus niet zomaar een straathond of straatkat mee van vakantie (voor uw eigen veiligheid & de veiligheid van uw medemensen), maar informeer u eerst bij lokale asielen en/of dierenartsen. Raak zeker geen dieren aan in het buitenland die mogelijks symptomen van rabiës vertonen.

Vaccinatie rabiës